9 Ağustos 2024 Cuma

Elif Yavaş - Katre-i Aşk

    Edebî değer taşıyan kitapları severim ve baş tacımdır. Meslek Lisesinde ek ders karşılığı İngilizce Öğretmenliği (Görevlendirme) yaparken bulunduğum o lisenin kütüphanesinden farklı, yepyeni, bağış yapılan tertemiz kitapları seçip okumayı çok severdim. Yıllara meydan okuyan eseri, Şems-i Tebrizi’nin “Katre-i Aşk” kitabını da ilgiyle okuyup hoşuma giden kısımları not almıştım. Bir köşede bekleyen notlarınız günü gelince köşe yazınıza konuk oluyor. Okurlarımla da bilgi paylaşımından istifade etmek istedim. Elif Şafak’ın Aşk romanındaki Mevlana’dan yorumlanan özlü sözler Katre-i Aşk’ı çağrıştırır gibi. Tebrizi’nin eserinde de anlamlı sözler kurallar hâlinde listelenmiş, özlü sözler toplamda 40 kuraldan oluşan cümlelerden oluşuyor.

     Kitaptaki 28. Kural: “Kader, hayatımızın önceden çizilmiş olması demek değildir. Bu sebepten ‘ne yapalım, kaderimiz böyle’ deyip boyun bükmek cehalet göstergesidir. Kader yolun tamamını değil, sadece yol ayrımlarını gösterir. Güzergâh bellidir ama tüm dönemeç ve sapaklar yolcuya aittir. Öyleyse ne hayatının hâkimisin ne de hayat karşısında çaresizsin.”

     Kadere yükleriz her şeyi nedense. Kaderi çizen, o yolu zikzak yapan kişinin kendisidir. Ameller niyetlere göredir ne de olsa. Doğru anahtarı doğru kilitle buluşturup doğru kapıda seçip yaparak doğru yola ulaşırsak leziz sonuçlarla mükâfatlanır geleceğimiz. Kaderi kendi ellerimizle yoğurur ve gelecek çizgimize aslında şahsen önayak oluruz. An’lar gider anı’lar kalır şu hayatta. Ne ekersek onu biçeriz an misali.

    Hayallerimiz uğruna kapısında pejmürde oluruz şu hayatın, sevme sancısı sürünürcesine hamur kıvamında betimler hedeflerimizi. Yaşam ipleri avuç içimizdedir oysa, kucaklayıp tütsülercesine aşk kokusu bırakmak da kendi elimizde.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder